A felülések csapdája!

2016.11.23.

Cikkek

A felülések csapdája!


A felülések csapdája!

Tudtad, hogy a sokak által szorgalmasan gyakorolt klasszikus hasizom erősítő gyakorlatok kicsit sem hatékonyak és mindezek mellett még sok esetben károsak is?


Újra és újra felmerül bennem a kérdés, hogy ha egy adott izom edzésére szánt gyakorlatban a kérdéses izom csak a mozgássor egyharmadában dolgozik és kétharmadnyi időben más izmokat mozgat, akkor vajon célzottnak és hatékonynak mondhatjuk azt a gyakorlatot?

 

A klasszikus felüléses hasizom erősítő feladatok pontosan ilyenek!

 

Pusztán önámítás, hogy a nyújtott lábbal végrehajtott felülés függőlegesig vagy azt meghaladó helyzetig a hasizmok erejéből történik.  Az felülés 30°-os szögig valóban a hasizmok erejéből történik, azonban az emelkedés minden további fokát a medence billentése révén a csípőízület hajtja végre. Tehát a végrehajtott 90°-ból 30°-ot végez az az izom, amit dolgoztatni szeretnénk és 60°-ot egy másik izomcsoport. Azt hiszem nem is kell jobban megmagyarázni, hogy miért mondjuk a „tipikus” felülésekre, hogy nem hatékonyak.

 

A másik nagy probléma, hogy az ülő életmódból eredően a csípőhajlító izmaink már alapból meg vannak rövidülve, ami sok ember medencéjét előre billenti. Ha mindezek mellé még hasizom erősítés címén is a csípőhajlítókat dolgoztatjuk, akkor könnyen belátható, hogy már rövidtávon is izomerő egyensúlyi problémát okozhatunk. Ennek legkézzelfoghatóbb jele az állandósult derékfájás és a fokozott lumbális lordózis. Mindemellett jelentősen terheli a porckorongokat, főként igaz ez a bicska nevű gyakorlatra.

 

Hogyan végezheted helyesen?

 

Fontos, hogy a fenti okok miatt tudatosan el kell lazítanod a csípőhajlító izomzatot, így ki tudod iktatni őket a gyakorlat végrehajtása során. Ennek érdekében a 90°-ban behajlított térdedet emeld mindaddig, míg a combod függőleges lesz. A lábakat tartsd így a levegőben majd tarkóra tett kézzel emeld lassan a felsőtestedet maximum 30°-ig. Mivel ebben a pozícióban már valóban csak a hasizmok dolgoznak érezni fogod, hogy nem is tudsz 30°-nál magasabbra emelkedni, a hasizmok maximális feszülés jön létre. A gerinced egészsége érdekében ügyelj rá, hogy a fejedet ne hajtsd előre lendülettel.

 

Végezd először helyesen és csak azután rendszeresen!

 

 

Szerző: Hutter Ádám

Ossza meg!

Vissza: Cikkek
címkék:

Kommentek


A FEGYENCEDZÉSRŐL

Klasszikus, sajátsúlyos gyakorlatok, az orosz vasgolyó és a jóga erősítő-nyújtó pózai alkotják a módszert. Nagy a hangsúly a gerinc egészségének megőrzésén, erejének növelésén, ami garancia az egész test ugrásszerű erőnövekedésére.
Tovább olvasom

FEGYENCJÓGA

A Fegyencjóga 90 perc nyitott szemű meditáció, aminek ötletét a Fegyencedzés adta. A két edzés szorosan összefügg egymással. A sorozat nagyobbik része (kb. 2/3-a) az erősítő gyakorlatokra épül, melyeknek jelentős részét használjuk a Fegyencedzésben is. További információ itt

Palyazat

Tovább


November végén ismét fent járt az Eisberg sportolókra "szakosodott" különítménye az ország tetején, hogy egy újabb olimpiai sportág ifjú reménységeivel ismertesse meg a saláta fogyasztás fontosságát és különböző módozatait.

Spar Maraton 2018

Spar Maraton 2018


Bár nem tartozik kedvenc versenyeink közé az őszi fővárosi maraton, de mivel már évek óta beépült az Erőműhely programjába és a tömeg/zsúfoltság ellenére jó alkalom a sporttársak állapotának felmérésére, így idén is indultunk 8 fővel.

A harcművészetekkel több mint 20 éve foglalkozom. 12 évig aktív versenyzőként, melyből 5 évig a magyar válogatott tagjaként, és 3 évig hivatásos (K1) szabályrendszerben volt szerencsém megmérni magam. Ezt az utat több magyar, nemzetközi és csapatbajnokságon szerzett bajnoki cím, helyezés, különdíj és elismerések szegélyezték.

Visszatekintve a versenyek eredményétől jóval fontosabb az a mennyiségű és minőségű munka, amit ehhez el kellett végeznem. Sok olyan szakemberrel, tanárral találkozhattam és dolgozhattam együtt, akik mind csiszolták  technikámat és stílusomat ill. bővítették ismereteim tárházát.  

A versenyzői időszak befejeztével, - lévén hogy a Kyokushin mint erőkarate szerepel a közhiedelemben is – nagy hangsúlyt fektettem a különféle erőnövelő és dinamizáló edzésmódszerek összegyűjtésére, rendszerezésére. Itt találkoztam az orosz vasgolyóval, a Kettlebell-el és minden testgyakorlás alapjával, a több ezer éves jógával. Folyamatosan finomítom hozzáértésemet és a küzdősportokban megszerzett tapasztalatokat, az előző 5 év új anyagaival vegyítve alakítom napról-napra az én Fegyencedzésem módszerét. 

Találkozzunk az edzéseken!

Szecsei Szilárd 

 

Elérhetőség: www.facebook.com/FegyencedzesFegyencjoga8378  Tel: + 36 30 989 02 05