A hasi légzés legendája

2016.11.20.

Cikkek

A hasi légzés legendája


A hasi légzés legendája

Tudtad, hogy sport közben a helyes légzéstechnika fokozza a teljesítményedet és még a derék- és hátfájástól is megkímél? 


Nyilván már te is sokszor hallottad különböző edzéseken vagy jóga órákon azt az instrukciót, hogy a hasadba lélegezz. Egyszer és mindenkorra szögezzük le, hogy nem tudsz a hasadba lélegezni! A technika neve valóban hasi légzés és rendkívül fontos, hogy elsajátítsd és használd ezt a technikát, de a neve ellenére ne dőlj be azoknak a legendáknak, miszerint képes vagy a hasadba levegőt venni!

 

A helyes légzés kulcstényezője a lebenyszerű rekeszizom, mely elválasztja a hasüreget a mellüregtől. Belégzés során a rekeszizom megfeszül és a hasüregben lévő szerveket, zsigereket lefelé tolja, így biztosít teret a tüdőnek a tágulásra. Többek között a lefelé tolásból adódóan a hasüregben megnő a nyomás, ezért boltosul ki a hasfal, nem azért, mert oda került a belélegzett levegő.

 

A hasűri nyomást együttesen hozzák létre a mélyhasizmok, a medencefenék izmai, a gerincfeszítő izmok és a rekesz. Ha a rekesz nem működik optimálisan, akkor a többi izom sem tudja megfelelően ellátni feladatát, túlterhelődik, feszül, vagy gátlás alá kerül és rendellenesen működik.

 

A hasűri nyomás megléte nagyon fontos minden edzésforma esetén, mert részben ez stabilizálja a deréktáji szakaszt. Tehát ha a rossz légzéstechnika miatt nem aktiválódik megfelelően a rekesz, nem jön létre a szükséges méretékű hasűri nyomás, akkor a hátizmok, különösen a gerincmerevítők kompenzálnak, ami a túlterhelődésükhöz, rendszeresen visszatérő derékfájdalmakhoz vezethet. De a kompenzáció miatt nagy eséllyel léphet fel lapocka környéki, nyaki és váll területén felbukkanó fájdalom is.

 

Mi a megoldás? Aktiváld rekeszizmodat az úgynevezett krokodil légzéssel: feküdj hasra, homlokod a talajon, vagy az összekulcsolt tenyereiden. Orron keresztül lélegezz be, gondolj arra, hogy a csípődbe lélegzel. A csípőd a hasűri nyomás miatt meg fog emelkedni, ha jól csinálod. Majd lassan szájon keresztül lélegezz ki. Végezd ezt alkalmanként 3-4 percig.

 

Szánj időt erre a gyakorlatra edzés előtt és garantáltan kevesebb mozgásszervi problémád és ezzel egy időben jobb teljesítményed lesz!

 

Szerző: Hutter Ádám

Ossza meg!

Vissza: Cikkek
címkék:

Kommentek


A FEGYENCEDZÉSRŐL

Klasszikus, sajátsúlyos gyakorlatok, az orosz vasgolyó és a jóga erősítő-nyújtó pózai alkotják a módszert. Nagy a hangsúly a gerinc egészségének megőrzésén, erejének növelésén, ami garancia az egész test ugrásszerű erőnövekedésére.
Tovább olvasom

FEGYENCJÓGA

A Fegyencjóga 90 perc nyitott szemű meditáció, aminek ötletét a Fegyencedzés adta. A két edzés szorosan összefügg egymással. A sorozat nagyobbik része (kb. 2/3-a) az erősítő gyakorlatokra épül, melyeknek jelentős részét használjuk a Fegyencedzésben is. További információ itt

Palyazat

Tovább


November végén ismét fent járt az Eisberg sportolókra "szakosodott" különítménye az ország tetején, hogy egy újabb olimpiai sportág ifjú reménységeivel ismertesse meg a saláta fogyasztás fontosságát és különböző módozatait.

Spar Maraton 2018

Spar Maraton 2018


Bár nem tartozik kedvenc versenyeink közé az őszi fővárosi maraton, de mivel már évek óta beépült az Erőműhely programjába és a tömeg/zsúfoltság ellenére jó alkalom a sporttársak állapotának felmérésére, így idén is indultunk 8 fővel.

A harcművészetekkel több mint 20 éve foglalkozom. 12 évig aktív versenyzőként, melyből 5 évig a magyar válogatott tagjaként, és 3 évig hivatásos (K1) szabályrendszerben volt szerencsém megmérni magam. Ezt az utat több magyar, nemzetközi és csapatbajnokságon szerzett bajnoki cím, helyezés, különdíj és elismerések szegélyezték.

Visszatekintve a versenyek eredményétől jóval fontosabb az a mennyiségű és minőségű munka, amit ehhez el kellett végeznem. Sok olyan szakemberrel, tanárral találkozhattam és dolgozhattam együtt, akik mind csiszolták  technikámat és stílusomat ill. bővítették ismereteim tárházát.  

A versenyzői időszak befejeztével, - lévén hogy a Kyokushin mint erőkarate szerepel a közhiedelemben is – nagy hangsúlyt fektettem a különféle erőnövelő és dinamizáló edzésmódszerek összegyűjtésére, rendszerezésére. Itt találkoztam az orosz vasgolyóval, a Kettlebell-el és minden testgyakorlás alapjával, a több ezer éves jógával. Folyamatosan finomítom hozzáértésemet és a küzdősportokban megszerzett tapasztalatokat, az előző 5 év új anyagaival vegyítve alakítom napról-napra az én Fegyencedzésem módszerét. 

Találkozzunk az edzéseken!

Szecsei Szilárd 

 

Elérhetőség: www.facebook.com/FegyencedzesFegyencjoga8378  Tel: + 36 30 989 02 05