A jóga hatása a mirigyekre. Fegyencjóga

2013.05.31.

Cikkek

A jóga hatása a mirigyekre


A jóga hatása a mirigyekre

A belső elválasztású mirigyeink által termelt hormonok mind testünk, mind elménk működésére jelentős hatást gyakorolnak. Minden belső elválasztású mirigy összefüggésbe hozható egy-egy csakrával, a jóga intuitív tudománya által feltárt finom-energia központtal.


 

A jógagyakorlatok hatása a mirigyekre 

 
Az egyes belső elválasztású mirigyek által termelt hormon mennyiségétől függ a mirigyhez kapcsolódó csakra által kontrollált hajlamok intenzitása. Fokozott hormonelválasztás a hajlamot erősíti, míg a csökkent termelés kevésbé aktívvá teszi. Az asanák (ászanák – lassú fizikai jógagyakorlatok) fokozzák, illetve csökkentik a mirigyekre ható nyomást, így szabályozzák a hormontermelést, ezáltal pedig a hajlam erősségét.
 

Nyúl póz fokozza a tobozmirigy melatonin termelését

 
A tobozmirigy, amely az összes többi mirigy működésére hatással van, a tudósok számára még ma is talány (Descartes ezt a mirigyet a „lélek székhelyének” nevezte). A tobozmirigy a sahasrára (száhászrárá – 7.) csakrához kapcsolódik, amely a Legfelső Tudat székhelye az egyénben. Hormonja, a melatonin, befelé fordulóvá teszi az elmét, elősegíti a koncentrációt. Ideges emberek melatonin hatására békés, örömteli állapotba kerülnek. A melatonin a fizikai megfelelője az „amritának”, az „isteni nektárnak”, amely magasabb tudatállapotokban s megvilágosodáskor termelődik.
Évmilliókkal ezelőtt az ősgyíkoknak volt egy harmadik szemük a koponyájuk tetején, amely a nappalok és éjszakák váltakozását érzékelte, s a periodikus aktivitás (bioritmus) kialakításában volt szerepe. Az evolúció során ez a „szem” lesüllyedt az agyba s tobozmiriggyé alakult. A tobozmirigy tehát a megvilágosodás „harmadik szeme”, amely végtelen boldogságban részesíti az embert, ha például jógagyakorlatok vagy meditáció segítségével „kinyílik”.
A melatonin napközben termelődik a legkisebb mennyiségben, amikor az elme kifelé, a napi teendőkre koncentrál. Mennyisége napnyugta után növekszik, majd éjfélkor éri el maximumát. Így a Síva órájának nevezett időszak (éjfél és 3 óra között) a legalkalmasabb a meditációra. A sasaungasana (nyúl póz) fokozza a tobozmirigy melatonin termelését, s így lecsendesíti, és koncentráltabbá teszi az elmét. Ideges vagy nyugtalan emberek, ha közvetlenül meditáció előtt gyakorolják a nyúl pózt, elméjüket befelé fordulóbbá tehetik.
Újabb kutatások rámutattak, hogy a tobozmirigy több vért kap, mint testünk bármely más szerve, ezért a tudósok többsége egyetért abban, hogy igen fontos szerepe lehet. A mirigyben mészkristályokat is találtak, ebből egyesek arra következtettek, hogy a szerv elmeszesedett, inaktív. Azonban vannak tudósok, akik azt feltételezik, hogy a modern rádiókban lévő kvarckristályokhoz hasonlóan az emberi mikrokozmosz e kristályokkal képes a makrokozmosz rezgéseit felfogni, ha tudatát a megfelelő hullámhosszra hangolta.
 
Az agyalapi mirigy rövid nyélen függ az elülső agylebenyek között, közvetlenül az ájiná (ádzsiná – 6.) csakra mögött. E mirigy szabályozza minden egyéb alsóbb mirigy működését, s többféle hormont termel, például a növekedési hormont. Működészavara óriásokat vagy törpéket eredményez.
Sarkar, a biopszichológia atyja szerint, a mirigy „rendkívüli fontosságú; a gondolkodásért felelős. Rendszeres meditációval erősíthető meg.”
 
A pajzsmirigy a nyak elülső részén található és a vishuddha (vishudhá – 5.) csakrával van összefüggésben. Az anyagcsere sebességét szabályozza, azt, hogy a test gépezete milyen gyorsan fusson. Hormonja a tiroxin, amelynek a mentális és fizikai egészséghez igen kiegyensúlyozottan kell termelődnie. A túl sok tiroxin esetén fellépő hipertirózis súlyvesztéshez, idegességhez, veszekedős természethez és álmatlansághoz vezet. Mintha a hipertirózisos egyén állandóan négyes sebességgel vezetne, sohasem pihen, sem szellemileg, sem testileg. 
 

Hal és gyertyaállás jógapózok a pajzsmirigyért 

 
A pajzsmirigy alultermelése esetén hipotirózis lép fel: súlygyarapodás csökkent táplálkozás mellett is, unalom, rendkívüli lustaság, napi akár 14–16 órányi alvás. A tiroxin termelés szabályozható a sarvaungasanával (gyertyaállás avagy tarkóállás) illetve a matsjamudrával (hal póz). Ahogyan dr. Stephan Brena amerikai orvos írja a „Jóga és gyógyítás” címu könyvében, a gyertyaállás összenyomja a pajzsmirigyet, a hal póz pedig közvetlenül utána megnyújtja azt az ellenkező irányba. E két tartás együtt, háromszor ismételve, teljes masszázst ad a pajzsmirigynek, egészségessé téve azt. Hormonkiválasztása egyensúlyba kerül, az egész test kitűnő fizikai és szellemi egészségnek örvendhet. A sarvaungasana szó szerint „mindenre jót” jelent, ez az asanák királya. (Figyelmeztetés: akinek bármilyen szív vagy agy problémája van, illetve a vérnyomása magas vagy alacsony, ne végezzen gyertyaállást, veszélyes lehet!)
 
hal jógapóz mirigyek

A kobra jógapóz hatása a csecsemőmirigyre 

 
A szívtájékon található csecsemőmirigy az anáhata (ánáhátá – 4.) csakrával áll összefüggésben és a test immunrendszerét szabályozza. Ez felelős az antitestek termeléséért, amelyek a fertőzések ellen harcolnak. Ha az immunrendszer gyenge, az antitestek is gyengék, s a betegség könnyen színre lép. Ha negatív gondolatok aktiválják az anáhata csakrában az anutapa vritti (égető bánat) nevű hajlamot, ezt a csecsemőmirigy megsínyli, s az egész immunrendszer legyengül. Sokféle betegség, rák, tuberkulózis, stb. léphet fel. A bhujaungasana (budzsanászana avagy kobra tartás) megerősíti az anáhata csakrát és a test felső részének gyengeségeit korrigálja.
 

Belső elválasztású mirigyek - páva jógapóz 

 
A manipura csakra (3.) gyengesége félelem komplexust okoz (bhaya vritti), mely megnyilvánulhat például a nyilvánosság előtti beszédtől való félelemben. A manipura csakra környéki mirigyek és almirigyek kiválasztását a majurasana (páva tartás) szabályozza; általa a félelem megszüntethető. A manipura csakrához tartozó belső elválasztású mirigyek a mellékvesék, amelyek a test kirobbanó energiáit szabályozzák, különösen veszélyhelyzetben és stresszes állapotban. Hormonjuk az adrenalin, amely az egész testet az „üss vagy fuss” helyzetre készíti fel: harcolni vagy megfutamodni. Elődeink az adrenalin által aktivizált energiát azonnal fel is használták, s így oldották a stresszt.
 

Hulla jógapóz a mellékvesék megfelelő működéséért 

 
A mai társadalom nyomása (feszültség a munkahelyen, iskolában vagy otthon) nagy stresszel jár, amelyet fizikai úton nem tudunk levezetni, s így az bennünk halmozódik fel. Mellékveséink túltermelnek, testünk és elménk állandóan feszült. Ez magas vérnyomást, szívbetegségeket, fekélyt, rákot, depressziót, melankóliát és egyéb betegségeket okozhat. Gyógyszerekkel a stressz nem gyógyítható, csak a meditáció és az asanák, különösen a savasana (hullapóz) képes az adrenalin termelést egyensúlyban tartani, s a belső stresszt megszüntetni. Sok szellemi munkát végző vagy nagy feszültségekkel küzdő embereknek ajánlott a savasanát minimum naponta 10 percig gyakorolni. Orvosok által bizonyított, hogy a magas vérnyomás gyógyításának ez a legjobb módja.
 

Nemi mirigyek - tehénfej jógapóz 

 
A svadhisthana (szvadhisztána – 2.) csakra a nemi mirigyekkel – nőknél a petefészekkel, férfiaknál a herékkel – áll összefüggésben. Alultermelésük kegyetlenséget (krurata vritti) és dogmatikusságot (avishvasa vritti: bizalmatlanság) okoz. A gomukhasana (tehénfej póz) nyomást gyakorol a két alsó csakrára és gyógyítja azok gyengeségeit.
 
A muladhara (múládárá – 1.) csakra a prosztata mirigyhez kapcsolódik, túltermelése melankóliát, és kilátástalanságot okoz, mivel a muladhara csakrához kötődő hajlamok – dharma, artha, kama, moksa vrittik – amelyek az élet értelmét és hajtóerejét adják, túl kevéssé stimuláltak.
A mirigyek és almirigyek masszírozásával, termelésük egyensúlyban tartásával megszabadulhatunk negatív hajlamainktól, amelyek értelmünket megzavarják és testünket megbetegítik. 
 

Ossza meg!

Vissza: Cikkek
címkék:

Kommentek


A FEGYENCEDZÉSRŐL

Klasszikus, sajátsúlyos gyakorlatok, az orosz vasgolyó és a jóga erősítő-nyújtó pózai alkotják a módszert. Nagy a hangsúly a gerinc egészségének megőrzésén, erejének növelésén, ami garancia az egész test ugrásszerű erőnövekedésére.
Tovább olvasom

FEGYENCJÓGA

A Fegyencjóga 90 perc nyitott szemű meditáció, aminek ötletét a Fegyencedzés adta. A két edzés szorosan összefügg egymással. A sorozat nagyobbik része (kb. 2/3-a) az erősítő gyakorlatokra épül, melyeknek jelentős részét használjuk a Fegyencedzésben is. További információ itt

Palyazat
Spar Maraton 2018

Spar Maraton 2018


Bár nem tartozik kedvenc versenyeink közé az őszi fővárosi maraton, de mivel már évek óta beépült az Erőműhely programjába és a tömeg/zsúfoltság ellenére jó alkalom a sporttársak állapotának felmérésére, így idén is indultunk 8 fővel.

Méz, gyömbér, és citrom természetes orvosság

Méz, gyömbér, és citrom természetes orvosság


Itt a hideg és szeles időjárás a tél! Kerüld el a megfázást és az influenzát azzal, hogy továbbra is iszol zöldturmixokat és most ráadásképpen itt egy remek természetes orvosság is.

A harcművészetekkel több mint 20 éve foglalkozom. 12 évig aktív versenyzőként, melyből 5 évig a magyar válogatott tagjaként, és 3 évig hivatásos (K1) szabályrendszerben volt szerencsém megmérni magam. Ezt az utat több magyar, nemzetközi és csapatbajnokságon szerzett bajnoki cím, helyezés, különdíj és elismerések szegélyezték.

Visszatekintve a versenyek eredményétől jóval fontosabb az a mennyiségű és minőségű munka, amit ehhez el kellett végeznem. Sok olyan szakemberrel, tanárral találkozhattam és dolgozhattam együtt, akik mind csiszolták  technikámat és stílusomat ill. bővítették ismereteim tárházát.  

A versenyzői időszak befejeztével, - lévén hogy a Kyokushin mint erőkarate szerepel a közhiedelemben is – nagy hangsúlyt fektettem a különféle erőnövelő és dinamizáló edzésmódszerek összegyűjtésére, rendszerezésére. Itt találkoztam az orosz vasgolyóval, a Kettlebell-el és minden testgyakorlás alapjával, a több ezer éves jógával. Folyamatosan finomítom hozzáértésemet és a küzdősportokban megszerzett tapasztalatokat, az előző 5 év új anyagaival vegyítve alakítom napról-napra az én Fegyencedzésem módszerét. 

Találkozzunk az edzéseken!

Szecsei Szilárd 

 

Elérhetőség: www.facebook.com/FegyencedzesFegyencjoga8378  Tel: + 36 30 989 02 05