A nyújtás nem feszítés

2016.11.28.

Cikkek

A nyújtás nem feszítés


A nyújtás nem feszítés

Tudtad, hogy a rugózó mozgásokkal végzett nyújtó gyakorlatok a kívánt ellazulás helyett sok esetben védekező izom összehúzódást idéznek elő?


Tegnap egy funkcionális edzőteremben véletlenül fültanúja voltam egy mellettem zajló személyi edzésnek, ahol az edző részletesen ecsetelte tanítványának, hogy a hatékony nyújtás kulcsa az intenzív és folyamatos rugózás, mert ettől a nyújtása dinamikus lesz.  Ellenőriztem ma tükörben is, ilyen dolgok hallatán valóban extrém szúrós tekintettel tudok nézni! :)

 

Fontos tisztában lenni azzal, hogy a rugózó vagy más néven ballisztikus nyújtással nagymértékben növeljük a sérülés veszélyét. Ezen kívül az intenzív rángatások bekapcsolnak az idegrendszerben egy vészhelyzeti állapotot, aminek következében aktiválódik egy izomösszehúzó reflex, mely nyilvánvalóan nem támogatja az ellazulást. A modern irányelvek szerint nincs ésszerű érv a rugózó nyújtás mellett, egészséged érdekében kerüld el!

 

Ezzel szemben a dinamikus és statikus nyújtó technikák elengedhetetlenül fontosak minden mozgó és létező ember számára.

 

„A dinamikus stretching lendületes mozgásokat használ, de ez nem rugózást jelent. Gyakorlatai az ízületek általános mozgáshatárán belül végig kontroll alatt történnek. A mozgástartomány és a lendítés intenzitása fokozatosan nő a végrehajtás során.

 

A statikusan végzett technikák esetén a nyújtott pozíciót bizonyos ideig megtartjuk. Az izmok a nyújtóerő megszűnése után is megnyújtott állapotban maradnak. Statikus nyújtásnál lassan és fokozatosan növeljük a nyújtás mértékét, így kisebb a sérülésveszély.”

 

Melyik technikát mikor alkalmazd?

 

Érdekes, hogy a 80-as években a bemelegítés még főként statikus strechinggel történt. Kutatások később rámutattak, hogy a bemelegítésnél alkalmazott hosszantartó statikus nyújtások után közvetlenül gyengül az izomerő kifejtés, és önmagában sajnos nincs hatással a sérülések megelőzésére. Ennek következtében mára már minden modern elvek alapján összeállított edzésprogram a dinamikus nyújtásokat helyezi a bemelegítés középpontjába. Hangsúlyozni szeretném, hogy a dinamikus nyújtásban nincsenek pattogó, rángató mozdulatok! Kerülni kell a gyors, szaggatott mozgásokat!

 

A dinamikus nyújtás során a test alaphőmérsékletének emelkedésével nő az izomhőmérsékletet is. A növekvő izomhőmérséklet segít lazává, hajlíthatóvá tenni az izmokat.

 

A statikus nyújtás inkább az edzés végén, levezetésként javasolt. Addig a pontig kell feszíteni, amíg nem kellemetlen. Sokan azt hiszik, hogy a nyújtásnál állandó fájdalmat kell érezni. Ez a legnagyobb hibák egyike, amit el lehet követni, mert ami fáj, az soha nem lesz laza.

 

Szerző: Hutter Ádám

Ossza meg!

Vissza: Cikkek
címkék:

Kommentek


A FEGYENCEDZÉSRŐL

Klasszikus, sajátsúlyos gyakorlatok, az orosz vasgolyó és a jóga erősítő-nyújtó pózai alkotják a módszert. Nagy a hangsúly a gerinc egészségének megőrzésén, erejének növelésén, ami garancia az egész test ugrásszerű erőnövekedésére.
Tovább olvasom

FEGYENCJÓGA

A Fegyencjóga 90 perc nyitott szemű meditáció, aminek ötletét a Fegyencedzés adta. A két edzés szorosan összefügg egymással. A sorozat nagyobbik része (kb. 2/3-a) az erősítő gyakorlatokra épül, melyeknek jelentős részét használjuk a Fegyencedzésben is. További információ itt

Palyazat

Tovább


November végén ismét fent járt az Eisberg sportolókra "szakosodott" különítménye az ország tetején, hogy egy újabb olimpiai sportág ifjú reménységeivel ismertesse meg a saláta fogyasztás fontosságát és különböző módozatait.

Spar Maraton 2018

Spar Maraton 2018


Bár nem tartozik kedvenc versenyeink közé az őszi fővárosi maraton, de mivel már évek óta beépült az Erőműhely programjába és a tömeg/zsúfoltság ellenére jó alkalom a sporttársak állapotának felmérésére, így idén is indultunk 8 fővel.

A harcművészetekkel több mint 20 éve foglalkozom. 12 évig aktív versenyzőként, melyből 5 évig a magyar válogatott tagjaként, és 3 évig hivatásos (K1) szabályrendszerben volt szerencsém megmérni magam. Ezt az utat több magyar, nemzetközi és csapatbajnokságon szerzett bajnoki cím, helyezés, különdíj és elismerések szegélyezték.

Visszatekintve a versenyek eredményétől jóval fontosabb az a mennyiségű és minőségű munka, amit ehhez el kellett végeznem. Sok olyan szakemberrel, tanárral találkozhattam és dolgozhattam együtt, akik mind csiszolták  technikámat és stílusomat ill. bővítették ismereteim tárházát.  

A versenyzői időszak befejeztével, - lévén hogy a Kyokushin mint erőkarate szerepel a közhiedelemben is – nagy hangsúlyt fektettem a különféle erőnövelő és dinamizáló edzésmódszerek összegyűjtésére, rendszerezésére. Itt találkoztam az orosz vasgolyóval, a Kettlebell-el és minden testgyakorlás alapjával, a több ezer éves jógával. Folyamatosan finomítom hozzáértésemet és a küzdősportokban megszerzett tapasztalatokat, az előző 5 év új anyagaival vegyítve alakítom napról-napra az én Fegyencedzésem módszerét. 

Találkozzunk az edzéseken!

Szecsei Szilárd 

 

Elérhetőség: www.facebook.com/FegyencedzesFegyencjoga8378  Tel: + 36 30 989 02 05