Az intenzív testedzés megbetegít?

Hétfőnként jelentkező cikksorozatunk mai fejezetében olyan témák kerülnek felszínre, melyek sokak számára megdöbbentőek és talán félelemkeltőek lehetnek. Laikusként nehéz objektíven tájékozódni a profi marketinggel felépített fitness ipar útvesztőjében, mégis fontos tudatosnak lennünk, mert itt is érvényes a drágakővadászok elve, miszerint soha nem a sok helyen kapható és legfényesebben csillogó kő a legértékesebb! :)

Olvass tovább
"Felszedek egy kis izmot”

T U D T A D…
…hogy a hétköznapi szóhasználatban elterjedt „felszedek egy kis izmot” kifejezés valójában lehetetlen dolgot fogalmaz meg?
Az izomsejtek száma az élet során nem változik (maximum sorvadás következtében csökken). Születésünk pillanatában pontosan annyi izomsejttel (izomsejt = izomrost) rendelkezünk, mint felnőtt korunkban.

Olvass tovább
Izomépítés paradoxon

Tudtad, hogy a hétköznapi szóhasználatban elterjedt „felszedek egy kis izmot” kifejezés valójában lehetetlen dolgot fogalmaz meg? Az izomsejtek száma az élet során nem változik (maximum sorvadás következtében csökken). Születésünk pillanatában pontosan annyi izomsejttel (izomsejt = izomrost) rendelkezünk, mint felnőtt korunkban.

Olvass tovább
Idegrendszer és edzés

Az utóbbi hetekben többször szembesültem vele, hogy a hobbisportolók körében továbbra is sok 30-35 évvel ezelőtt született sport mítosz kering, melyekre hivatkozva lelkesen skandálják az „ami nem öl meg az megerősít” demagógiát.


Fontosnak tartom, hogy minden hobbi sportoló - kiemelten az Erőműhely tagjai – tisztán lássák, hogy mi az edzés célja, miért időpazarlás fáradtan egy intenzívet edzeni, és milyen módon jelzi szervezetünk, hogy az adott napon mekkora fizikai megterhelésre és milyen típusú tréningre vagyunk alkalmasak.  Ha megtanulod értelmezni szervezeted jelzéseit és ennek figyelembevételével állítod össze a napi edzésprogramod típusát, intenzitását, volumenét, akkor ugrásszerű teljesítménynövekedésre, gyorsuló regenerációra és nem utolsó sorban jóval kevesebb sportsérülésre számíthatsz!

Olvass tovább
Maratonfutás ErőműHely módra

Amikor az ErőműHely nyári edzőtáborában megfogalmazódott a maratoni váltófutás ötlete egy hosszabb futóedzést követően, még nem láttuk előre, mennyi pozitív hatással is járhat a kis közösségünk szempontjából egy ilyen kihívásra történő felkészülés. Az Erőműhely alapeszméje szerint a rendszeresen végzett, megfelelően megválasztott intenzitású edzésmunkával a fizikum jól fejleszthető hétköznapi emberként is. Nem pusztán testépítés, erőnövelés a célunk, hanem egy komplex erőnlét kialakítása és fenntartása, amihez nagyon jól hozzájárulnak a futóedzések.

Olvass tovább
2015 utolsó edzése az ErőműHelyben

2015 utolsó edzése az ErőműHelyben. Három óra, 12 gyakorlat, 16 sorozat, 2016 ismétlés.

Olvass tovább
Roli a 2015-ös Lépcsőfutó Országos Bajnokságon

Az ErőműHelyben végzett edzèseink során olyan erőre, állókèpessègre ès kitartásta teszünk szert, amiket az èlet minden területèn használni tudunk és használnunk kell.

 

Legyen az munka, egy verseny, vagy ezesetben éppen lépcsőzès.

Olvass tovább
Kobraállás - Bhudzsanga

Forrás: Selvarajan Yesudian - Sport és jóga

Ez az ászana onnan kapta a nevét, hogy a test gyakorlat közben a fejét felemelő kobrához hasonlít.

Olvass tovább