Mi az a Fegyencjóga? Mire jó a Fegyencjóga?


Fegyencjóga

 
A Fegyencjóga 90 perc nyitott szemű meditáció, aminek ötletét a Fegyencedzés adta. A két edzés szorosan összefügg egymással. A sorozat nagyobbik része (kb. 2/3-a) az erősítő gyakorlatokra épül, melyeknek jelentős részét használjuk a Fegyencedzésben is. Az altest (combok, farizmok, alhát) stimulálása a gyakorlatok ill. pózok megtartásával és a mély állásokra való fókuszálással történik.
 
A felsőtest (mell, váll, kar és a hát)  izmai, mintegy átkötő gyakorlatként végig komoly munkát végeznek a pózok közben. A test folyamatos le és fel mozgatása (fekvőtámaszok a talajon, pózok állva, a fej sűrűn kerül a csípő vonal alá) biztosítja a vérkeringés optimalizálását a gondolatok tisztán tartását. A Fegyencedzés mint alap, magában foglalja  a sajátsúlyos gyakorlatok leglényegét, megmozgatva, erősítve és gyógyítva az egész testet ill. annak összes izmát. Nagy a hangsúly a gerinc egészségének megőrzésén, hajlékonyságának fejlesztésén, a gerinc melletti izmok megerősítésén, ami a hétköznapi élet minőségét is jelentősen javítja.  
 

Miért a Fegyencjóga? 

 
A Fegyencjóga önmagában ill. bármilyen sporttevékenységgel kiegészítve hasznos teljesítményfokozó, gyorsabb regenerálódást biztosító és bizonyítottan preventív hatású módszer.  Az egyensúlygyakorlatok ill. a már fent említett mélyállások a lábak teherbíró és "álló" képességét hivatottak extrém módon növelni. Mivel tapasztalatunk szerint -sportágtól függetlenül- a testmozgást végzők javarésze nem fektet elég hangsúlyt a láb edzésére...
 
                        Mi a fegyencjóga?
 

Fegyencjógával a combokért 

 
 
A különböző állógyakorlatok (futó póz, harcos állások, háromszög állások) közben a vízszinteshez közeli tartóláb pozíciója és a négyfejű combizom izometrikus terhelése lányoknál és fiúknál egyaránt szálkás, formás, definiált combokat eredményez.
 
Beszéltünk a 2/3-ról, aminek végére nincs olyan izom, izület vagy szalag a testben, ami ne lenne "üzemi hőmérsékleten" tökéletesen bemelegedve. Az edzés utolsó harmadában - ezt kihasználva - egy intenzív nyújtó szakasz következik.
 
 

A Fegyencjóga jótékony hatásai 

 
 
Fontos az előbb tárgyalt izomállapot - sérüléseket, mikroszakadásokat megelőzendő -, mivel ebben az utolsó részben a különböző lazító, gerinccsavaró, hajlító, feladatok kerülnek előtérbe, amiket edzésről-edzésre egyre mélyebben, precízebben hajtunk végre. Ez jótékony hatásai mellett, komoly igénybevétel az egész szervezetnek, beleértve a belső szerveket és a belső elválasztású mirigyeket is.
 
 

A Fegyencjóga mindenki jógája

 
 
A Fegyencjógát jó szívvel ajánljuk a harcművészetekkel foglalkozó és azok után érdeklődő sporttársaknak, de természetesen - ahogy már fentebb említettük - bármilyen sportágat is űzöl, ebből a sorozatból csak profitálhatsz.
 

 

 


Ossza meg!

Vissza: Főoldal
címkék: fegyencjóga

Kommentek


A FEGYENCEDZÉSRŐL

Klasszikus, sajátsúlyos gyakorlatok, az orosz vasgolyó és a jóga erősítő-nyújtó pózai alkotják a módszert. Nagy a hangsúly a gerinc egészségének megőrzésén, erejének növelésén, ami garancia az egész test ugrásszerű erőnövekedésére.
Tovább olvasom

FEGYENCJÓGA

A Fegyencjóga 90 perc nyitott szemű meditáció, aminek ötletét a Fegyencedzés adta. A két edzés szorosan összefügg egymással. A sorozat nagyobbik része (kb. 2/3-a) az erősítő gyakorlatokra épül, melyeknek jelentős részét használjuk a Fegyencedzésben is. További információ itt

Méz, gyömbér, és citrom természetes orvosság

Méz, gyömbér, és citrom természetes orvosság


Itt a hideg és szeles időjárás a tél! Kerüld el a megfázást és az influenzát azzal, hogy továbbra is iszol zöldturmixokat és most ráadásképpen itt egy remek természetes orvosság is.

Teljesítményfokozók – kimagasló hatás vagy csak lehúzás?

Teljesítményfokozók – kimagasló hatás vagy csak lehúzás?


Tudtad, hogy egy állóképességi élsportoló esetében a teljesítményfokozásra fejlesztett speciális - legális - készítmények a teljesítményt pusztán 1-3%-kal képesek növelni? Ezek ismeretében vajon egy hobbi sportolónál egyáltalán mérhető a hatásuk?

A harcművészetekkel több mint 20 éve foglalkozom. 12 évig aktív versenyzőként, melyből 5 évig a magyar válogatott tagjaként, és 3 évig hivatásos (K1) szabályrendszerben volt szerencsém megmérni magam. Ezt az utat több magyar, nemzetközi és csapatbajnokságon szerzett bajnoki cím, helyezés, különdíj és elismerések szegélyezték.

Visszatekintve a versenyek eredményétől jóval fontosabb az a mennyiségű és minőségű munka, amit ehhez el kellett végeznem. Sok olyan szakemberrel, tanárral találkozhattam és dolgozhattam együtt, akik mind csiszolták  technikámat és stílusomat ill. bővítették ismereteim tárházát.  
A versenyzői időszak befejeztével, - lévén hogy a Kyokushin mint erőkarate szerepel a közhiedelemben is – nagy hangsúlyt fektettem a különféle erőnövelő és dinamizáló edzésmódszerek összegyűjtésére, rendszerezésére. Itt találkoztam az orosz vasgolyóval, a Kettlebell-el és minden testgyakorlás alapjával, a több ezer éves jógával. Folyamatosan finomítom hozzáértésemet és a küzdősportokban megszerzett tapasztalatokat, az előző 5 év új anyagaival vegyítve alakítom napról-napra az én Fegyencedzésem módszerét. 
Találkozzunk az edzéseken!
Szecsei Szilárd 
 

Elérhetőség: www.facebook.com/FegyencedzesFegyencjoga8378  Tel: + 36 30 989 02 05