Teljesítményfokozók – kimagasló hatás vagy csak lehúzás?

2016.11.30.

Cikkek

Teljesítményfokozók – kimagasló hatás vagy csak lehúzás?


Teljesítményfokozók – kimagasló hatás vagy csak lehúzás?

Tudtad, hogy egy állóképességi élsportoló esetében a teljesítményfokozásra fejlesztett speciális - legális - készítmények a teljesítményt pusztán 1-3%-kal képesek növelni? Ezek ismeretében vajon egy hobbi sportolónál egyáltalán mérhető a hatásuk?


Sok-sok cikket olvashatunk az ergogén étrend kiegészítőkről, melyek hatására csodás módon növekszik teljesítményünk, de fontos szem előtt tartani, hogy kizárólag akkor kell és szabad erre időt, pénzt és energiát fordítani, ha az életedben, alap étrendedben, edzésedben már minden rendben van és kizárólag a csúcson lévő 1-3% hiányzik a maximális teljesítőképességedhez. Ha itt tartasz, nyugodtan dobd be a piros kapszulát havi 25 ezer forintért, ellenkező esetben egy pihentető alvással garantáltan nagyobb hatást érhetsz el.

 

A jó sportteljesítmény alapja a megfelelően összeállított étrend. Amíg ez nincs rendben, - márpedig a hobbi sportolók döntő többsége esetén ez közel sincs rendben - addig nincs értelme semmi másról beszélni. Megdöbbentem, amikor először szembesültem azokkal a kutatási eredményekkel, melyek szerint a helyes és tudatos táplálkozás nagyobb hatással van a sportteljesítményre, mint maga az edzésmunka! A tréning ugyanis pusztán a prioritási sorrend második szintjén áll!

 

 

A különböző magas energiatartalmú sport turmixok, sport italok, gélek, zselék, frissítők körülbelül 5-10%-kal növelik teljesítményünket, ezzel a „fontossági sorrend” utolsó előtti helyét foglalják el.

 

Az utolsó helyen a fent említett teljesítményfokozók állnak a maguk 1-3%-os hatásfokával.

 

Ezek hallatán benned is felmerül a kérdés, hogy a hobbi sportolók többsége miért a tökéletességet jelentő 1-3%-kal foglalkozik, ha közben az ennek bázisául szolgáló alapok romokban hevernek? :)

 

Szerző: Hutter Ádám

Ossza meg!

Vissza: Cikkek
címkék:

Kommentek


A FEGYENCEDZÉSRŐL

Klasszikus, sajátsúlyos gyakorlatok, az orosz vasgolyó és a jóga erősítő-nyújtó pózai alkotják a módszert. Nagy a hangsúly a gerinc egészségének megőrzésén, erejének növelésén, ami garancia az egész test ugrásszerű erőnövekedésére.
Tovább olvasom

FEGYENCJÓGA

A Fegyencjóga 90 perc nyitott szemű meditáció, aminek ötletét a Fegyencedzés adta. A két edzés szorosan összefügg egymással. A sorozat nagyobbik része (kb. 2/3-a) az erősítő gyakorlatokra épül, melyeknek jelentős részét használjuk a Fegyencedzésben is. További információ itt

Palyazat

Tovább


November végén ismét fent járt az Eisberg sportolókra "szakosodott" különítménye az ország tetején, hogy egy újabb olimpiai sportág ifjú reménységeivel ismertesse meg a saláta fogyasztás fontosságát és különböző módozatait.

Spar Maraton 2018

Spar Maraton 2018


Bár nem tartozik kedvenc versenyeink közé az őszi fővárosi maraton, de mivel már évek óta beépült az Erőműhely programjába és a tömeg/zsúfoltság ellenére jó alkalom a sporttársak állapotának felmérésére, így idén is indultunk 8 fővel.

A harcművészetekkel több mint 20 éve foglalkozom. 12 évig aktív versenyzőként, melyből 5 évig a magyar válogatott tagjaként, és 3 évig hivatásos (K1) szabályrendszerben volt szerencsém megmérni magam. Ezt az utat több magyar, nemzetközi és csapatbajnokságon szerzett bajnoki cím, helyezés, különdíj és elismerések szegélyezték.

Visszatekintve a versenyek eredményétől jóval fontosabb az a mennyiségű és minőségű munka, amit ehhez el kellett végeznem. Sok olyan szakemberrel, tanárral találkozhattam és dolgozhattam együtt, akik mind csiszolták  technikámat és stílusomat ill. bővítették ismereteim tárházát.  

A versenyzői időszak befejeztével, - lévén hogy a Kyokushin mint erőkarate szerepel a közhiedelemben is – nagy hangsúlyt fektettem a különféle erőnövelő és dinamizáló edzésmódszerek összegyűjtésére, rendszerezésére. Itt találkoztam az orosz vasgolyóval, a Kettlebell-el és minden testgyakorlás alapjával, a több ezer éves jógával. Folyamatosan finomítom hozzáértésemet és a küzdősportokban megszerzett tapasztalatokat, az előző 5 év új anyagaival vegyítve alakítom napról-napra az én Fegyencedzésem módszerét. 

Találkozzunk az edzéseken!

Szecsei Szilárd 

 

Elérhetőség: www.facebook.com/FegyencedzesFegyencjoga8378  Tel: + 36 30 989 02 05