Újévi fogadalomtól a megvalósított célokig! 2018-01-03

Elítéljük vagy sem minden év kezdetén fogadalmak tucatjai fogalmazódnak meg bennünk és a körülöttünk élő emberekben egyaránt. Tervek, vágyak, elképzelések, melyek többnyire rövid időn belül megrekednek a megvalósulatlan álmok szintjén. Pedig ennek nem kell így lennie! Kerüld el a lenti buktatókat és váltsd valóra álmaidat még az idei évben!

 

Sok tanulmány és kutatás foglalkozott már azzal a kérdéssel, hogy mi a különbség a sikeres és a sikertelen emberek között. Mi az oka annak, hogy valaki a semmiből elindulva és átlagon aluli szellemi, fizikai adottságokkal képes világszínvonalú eredményeket elérni, míg mások jelentős támogató „hátszéllel”, illetve átlagon felüli képességekkel sem jutnak egyről a kettőre?

A legtöbb esetben a dolog kulcsa a jövőkép! A cél, a célkitűzés megléte, hiánya és minősége az, ami már az első pillanatban determinál(hat)ja, hogy az álomból valóság lesz-e. Az év első napjaiban közületek is sokan döntöttek úgy, hogy idén többet fognak sportolni, leadnak, vagy éppen felszednek néhány kilót, izmosabbak, csinosabbak, erősebbek és önazonosak lesznek. Ennek kézzelfogható jeleit meg is tapasztaltuk az Erőműhelyben, ahol január eleje óta soha nem látott módon nőtt meg az edzéseken résztvevők létszáma.

 

Válassz reális célokat és az eredmények garantáltan nem maradnak el!

 

A reális cél kifejezés esetén a hangsúly a reálison van. Fontos, hogy megvalósítható kihívásokat támassz magaddal szemben! Ha hosszú évek vagy hónapok óta nem sportoltál komolyan, nem tartottad karban az izmaidat, állóképességedet, akkor nem lehet reális cél egy hat-nyolc héten beüli maratoni táv lefutása, mert ez a feladat az emberek többségének erőn felüli teljesítmény, jóval hosszabb időre van szükség egy ekkora megmérettetésre való felkészüléshez. Ha az első héten a 42 km-es táv helyett csak az lebeg a szemed előtt, hogy légszomj és hiperventilláció nélkül lefusd az első kilométeredet, ennek a reális célkitűzésnek köszönhetően máris közelebb kerültél a 42 km-hez, mint gondolnád. Ha dolgozol valamiért és azt sikerül elérned, elégedettebb, boldogabb, magabiztosabb leszel, az ilyen apró pici részcélok megvalósításából fakadó sikerélmény segít át a végcél felé vezető út legrázósabb szakaszain!

 

Tudatosítsd magadban az időfaktor szerepét!

 

2015-ben már a legtöbb dolog gyorsan megy, emberi tulajdonságunkból fakad, hogy mégis évről évre még gyorsabban szeretnénk elintézni feladatainkat. A gyorséttermek másodpercekben mérik a kiszolgálási időt és egyes helyeken ajándékot adnak, ha átlépik az egy percet. A benzinkutak közül azokat részesítjük előnyben, ahol a nagyobb teljesítményű szivattyúknak köszönhetően 2,5 perc helyett már 1,5 perc alatt tele tudjuk tankolni autónkat. A fagyasztott sültburgonyából és rántott húsból az elősütöttet választjuk, mert azt 5 perccel rövidebb ideig kell sütni. Fűmagból természetesen az extra gyorsan növekedőt vetjük kertünkbe, internetből, telefonból, számítógépből a leggyorsabbat választjuk és nem kérdés, hogy a reptéren is a self check in-t választjuk, mert az gyorsabb, mint a klasszikus megoldás. Fentiekből adódóan látszólag a sport világában is felgyorsultak a folyamatok, a rossz hír, hogy erről a testünket elfelejtették értesíteni! Ezért nem engedelmesedik szervezetünk a turbó diétáknak, a hetek alatt kidolgozott izomcsoportokat ránk növesztő csoda turmixoknak és az elektromos árammal generált izom-összehúzódásokat előidéző futurisztikus eljárásoknak.

Hidd el végre, hogy a tested nem egy üres üzemanyagtartály, amibe ha nagyobb erővel töltöd az üzemanyagot, gyorsabb működésre és nagyobb fejlődésre lesz képes! Ahogy 50 évvel ezelőtt hosszú éveken keresztül nevelték ki olimpiai sportolóinkat, úgy 2015-ben sem lesz világbajnok egy-két hónapnyi edzés után senki! Még ha a reklámszövegek és óriásplakátok nem is ezt sugallják, lássuk be, hogy továbbra is kizárólag kitartó, hosszú munka árán tudjuk mesteri szintre fejleszteni sportteljesítményünket!

 

Fentiek ismeretében fontos tehát, hogy reális céljaid mellé reális időt is adj magadnak, mert néhány hét alatt tökéletes végcél felé vezető és a folytatáshoz szükséges lendületet biztosító részcélokat tudsz megvalósítani, de csodát sajnos ennyi idő alatt nem lehet tenni. Még akkor sem, ha a TV Shopos reklámok szerint néhány méregdrága csődarabbal napi három percet hemperegve a TV előtt kocka hasat lehet növeszteni. Napi három-öt percnyi mozgás megvédi az elfekvőben lévő betegeket a totális izomsorvadástól, de egy életerős, aktív ember esetében még bemelegítésre is kevés!

 

Kezdd apró lépésekkel és így haladj folyamatosan a végcél felé!

 

Most már tudjuk, hogy szükséged van rész- és végcélokra és tisztában vagy az időfaktor szerepével is, ezek birtokában már csak el kell kezdened a munkát! Tedd meg a célod felé vezető első lépést még ma! Ma, most, nem holnap és nem is a hét végén! Kezdd el még ma, hogy holnap már csak folytatnod kelljen!


Ha régóta nem edzettél és még esetleg egy kis túlsúlyod is van, szállj le egy megállóval előbb a villamosról és sétálj haza, vagy lift helyett ma használd a lépcsőt. Vedd meg a heti ásványvíz adagodat és vidd haza gyalog az üzletből. Ha izmosodni, erősödni szeretnél, nyomj öt fekvőtámaszt és a többit hagyd holnapra! Ha bármit is tettél ma a céljaid érdekében, este már boldogan nézhetsz tükörbe, mert sok millió magával elégedetlen emberrel ellentétben Te egy apró lépéssel ugyan, de sikeresen elindultál a változás útján! Nem a változás lendülete, hanem annak hossza, a kitartásod határozza meg munkád eredményét!

 

Kezdd el még ma, hogy holnap már velünk folytathasd!

 

 

 

Hutter Ádám, FegyencBrigád oszlopos tag

Kommentek